Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Wat is het en wat kunt u ermee?

We zijn als leverancier verbonden aan het Platform Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Daardoor maken we circulair gebruik van materialen werkbaar en zichtbaar. Door een materiaalpaspoort uit te geven zijn we transparant over de herkomst en hergebruik van materiaal.

Wereldwijd zijn verschillende doelstellingen afgesproken waaraan je kunt meewerken om de wereld te verbeteren. Deze zijn vanuit de UN samengevat in SDG’s (Sustainable Development Goals).

Een concreet voorbeeld: de renovatie van de veersteiger in Wolphaartsdijk
In 2019 / 2020 is de steiger in Wolphaartsdijk gerenoveerd. Uitgangspunt is de het hergebruik van de oude steiger en herbruikbaarheid van de nieuwe steiger in de toekomst.

De palen zijn gemaakt van hergebruikt hout 40 jaar oud, afkomstig van de oude steiger en de haven van Colijnsplaat. Hetzelfde geldt voor de dwarsliggers die 20 jaar oud zijn en afkomstig uit Hardinxveld-Giessendam. Voor 86% hebben wij gebruik gemaakt van Refurbished producten, herbruikbaarheid van de steiger is 95% en om deze steiger te bouwen is 100% van het hout hergebruik. Ieder project krijgt een gedetailleerd paspoort om deze percentages te berekenen.

We hebben een machine om de slecht stukken weg te zagen zodat de palen weer gebruikt kunnen worden in een ander project of product. Door de demontabele verbindingen blijven de materialen maximaal herbruikbaar na hun gebruiksduur op deze steiger

In dit project hebben we voldaan aan de doelstellingen die beschreven staan in de SDG’s

  • 8 (economisch werken)
  • 12 (Verantwoordelijk omgaan met consumptie en productie)
  • 13 (Klimaatactie)
  • 15 (Leven op het land)

Meer over MVI op de website van MVI Platform 

Link naar de projectpagina van Gemeente Goes 

Kamperland

Hergebruik van palen in een nieuwe steiger

Natuurgebied

Hergebruik van steigerplanken voor het maken van een houten poort in een natuurgebied